V Škofji Loki se bodo poklonili Antonu Hafnerju

datum objaveObjavljeno / 16.05.2018 14:20

V Škofji Loki se bodo poklonili Antonu Hafnerju

V Škofji Loki se bodo danes poklonili Antonu Hafnerju! Letos namreč mineva sto let, odkar je bil ustreljen godeški in škofjeloški rodoljub Anton Hafner, pobudnik in vodja upora slovenskih vojakov v Judenburgu. Ob koncu 1. svetovne vojne, spomladi 1918. leta, je v avstro-ogrski vojski, kjer so se bojevali tudi slovenski vojaki, vladalo nezadovoljstvo, ki se je razplamtela v sedmih velikih vojaških uporih, med njimi so bili kar trije upori slovenskih vojakov.

Najbolj slaven upor se je 12. maja zgodil v Judenburgu na Zgornjem Štajerskem, uprl pa se je nadomestni bataljon slovenskega 17. pešpolka, ki je bil pripravljen za odhod na bojišče. To je bil prvi velik vojaški upor v zaledju Avstro-Ogrske, vojaki so zahtevali končanje vojne in vrnitev domov ter nacionalno osvoboditev. V spopadih, ki so terjali več padlih, so osvojili večino pomembnih objektov v mestu, vendar so dan kasneje upor zadušili, šest časnikov pa ustrelili, med njimi tudi Antona Hafnerja z Godešiča.

Drevi ob 18-ih bodo tako pri spominskem obeležju na rojstni hiši Antona Hafnerja na Godešiču položili spominske vence, ob 19-ih pa bo spominska slovesnost tudi pri Hafnerjevem obeležju v Aleji zaslužnih Ločanov v Šolski ulici v Škofji Loki

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE