13. večer slovenskih viž v narečju

13. Večer slovenskih viž v narečju

7. junij 2013 - Šk. Loki - ŠD Trata

galerija slik

Škofja Loka, 8. junij  2013 - S podelitvijo nagrad se je včeraj zvečer zaključil letošnji že 13. Večer slovenskih viž v narečju. Občinstvo je najbolj navdušil JOC BEND iz Poljanske doline, ki je za skladbo "Raubar njenga srca" v poljanskem narečju poleg nagrade občinstva prejel še nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija podelila Mihu Vovku in ansamblu Vikend iz Velenja, ki so v štajerščini prepevali "Pa ka pa puol". Nagrado za najboljše novo narečno besedilo je prejel Vili Bertok za pesem Marijo Češil, ki jo je zapel in zaigral koprski ansambel Ne me jugat. Viliju Bertoku je Društvo pesnikov slovenske glasbe podelilo tudi Vodovnikovo nagrado.

Joc bend, štiričlanski ansambel, ki ga sestavljata dva Miha, Andrej in Jože, prihaja iz Poljanske doline, občinstvo pa je navdušil z v poljanskem narečju zapeto skladbo ""Raubar njenga srca".

JOC BAND

Strokovna komisija je Joc bendu podelila tudi nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Miha iz Joc benda je povedal, da niso ničesar pričakovali, da so prišli na festival neobremenjeno, "da se pokažemo mal', saj to je le dobra stvar, da se pokažeš ljudem. Če je pa še kaj zraven, smo pa res zadovoljni, da so nas ljudje dobro sprejeli. Zelo smo bili zadovoljni, da so nas tako podprli." 

JOC BEND

Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija dodelila ansamblu Vikend iz Velenja, ki so po štajersko prepevali "Pa ka pa puol".

ans. Vikend

Melodijo je napisal nagrajeni član ansambla Miha Vovk, ki je povedal: "Trudimo se, ustvarjamo melodije, praktično ansambel se trudi, da bi čim več melodij in besedil ustvaril sam. Za melodije smo kar pridni, v ansamblu ustvarjamo trije člani, Miha Lesjak, Rajko Petek in moja malenkost, Miha Vovk. Trudimo se, da delamo svojo glasbo."

ans. VIKEND

Nagrado za najboljše novo narečno besedilo, poklanja jo Sazas, je prejel Vili Bertok za pesem Marijo Češil /beri Márijo Čéšil/, ki jo je zapel in zaigral koprski ansambel Ne me jugat. V obrazložitvi so zapisali, da gre za najboljši tekst z vsebino in zgodbo. Viliju Bertoku je Društvo pesnikov slovenske glasbe podelilo tudi Vodovnikovo nagrado. Vili Bertok je povedal: "Zelo sem vesel zaradi tega besedila. Je b'lo mnogo takih, ki sem ponosen nanje. To, ko sem dobil melodijo, sem rekel, to je nekaj, pa mi je uspelo res fajn besedilo, dasiravno ga je težko razumeti, ker sem uporabil dosti pristnih besed, primorskih, takih, ki so se govorile pred petdesetimi leti pri nas.."  

Vili Bertok

Na včerajšnjem 13. večeru slovenskih viž v narečju, ki smo ga zaradi nestabilnega vremena s škofjeloškega Mestnega trga prestavili v športno dvorano Trata, se je z novimi narečnimi narodno - zabavnimi skladbami predstavilo osem ansamblov. ZLATA MARTINC se je z ansamblom SREDENŠEK SEKSTET predstavila s skladbo v koroškem narečju, ansambla ERAZEM in NE ME JUGAT sta zapela v primorskem narečju, ans. JELŠA in ans.  VIKEND sta prepevala v štajerskem narečju, JURČKI so zapeli po gorenjsko, ans. BITENC v  škofjeloškem, JOC BEND pa v poljanskem narečju.

Skladbe je ocenjevala šestčlanska strokovna komisija, ki ji je predsedoval, tako kot že vrsto let doslej, Tomaž Tozon. Glasbeno in izvedbeno plat tekmujočih ansamblov so ocenjevali še glasbeniki Igor Podpečan, Jože Burnik in Jože Skubic, besedila pa tekstopiska Nataša Klinc Vybiralik in Andrej Šifrer. Predsednik Tomaž Tozon, velika poznavalec slovenske narodno zabavne glasbe, nekoč tudi glasbeni urednik producenta ter član Slovenskega okteta in kvarteta Do: "Vsako leto je tovrstno delo zahtevno. Izbrati je treba take skladbe, da bodo lahko poslušalcem pripravile prijetno doživetje. Mislim, da nam je to tudi uspelo, čeprav bera je bila pa manjša kot običajno, tako da karkoli bi jemali iz malhe več, kot se je danes slišalo, bi verjetno osiromašilo današnji večer, ki pa je bil izjemno popestren z zmagovalci preostalih štirih festivalov. Tako da sem tega večera danes prav vesel, kljub dežju. To je bil pravzaprav edini negativni predznak današnjega srečanja, ker je vendarle velika razlika, ali se ta prireditev odvija pri nas na "placu" ali v tej - sicer hvala bogu, da jo imamo - dvorani."

Tomaž Tozon

V revijalnem delu včerajšnjega 13. Večera slovenskih viž v narečju so v Škofji Loki, poleg osmih tekmovalnih ansamblov, nastopili tudi nagrajeni ansambli na najpomembnejših festivalih narodno - zabavne glasbe v lanskem letu: od škofjeloškega Večera viž v narečju, preko Števerjana, Vurberka in Ptujskega festivala, do festivala Slovenska polka in valček. Zapeli in zaigrali so Veseli Begunjčani, ki so na lanskem Večeru viž v narečju dobili nagrado strokovne komisije, predstavili pa so se še Prleški kvintet, Nemir, Petka in Pajdaši.  Za humorne vložke  je poskrbel igralec Andrej Rozman Roza, ki je nasmejal obiskovalce v dvorani, prireditev pa so odlično  povezovale voditeljice Radia Sora: Andreja Čamernik, Jana Jenko, Damjana Peternelj in Monika Tavčar.

13. Večer slovenskih viž v narečju je organiziral Radio Sora, ob veliki pomoči agencije Videoton Geržina. Direktor Radia Sora Marjan Potočnik je bil po končanem večeru zadovoljen: "Jaz sem vesel in ponosen, da smo pod streho spravili 13. Večer slovenskih viž v narečju. Vesel sem še toliko bolj zaradi tega, ker razmeroma majhna radijska postaja, Radio Sora, organizira tako velik festival, ki se lahko postavi ob bok ostalim festivalom v Sloveniji."

Marjan Potočnik

Zahvala za to, da je tudi 13. Večer slovenskih viž v narečju uspel, gre tako strokovni komisiji, agenciji Geržina Videoton, kot tudi vsem pokroviteljem, brez katerih letošnje prireditve ne bi bilo. Med pokrovitelji velja še posebej izpostaviti občino Škofja Loka, ki je prireditev generalno podprla, in Avtohišo Lušina iz Gosteč, ki je kot  delni pokrovitelj vstopnine omogočila nižjo ceno vstopnic.


Na svidenje na 14. Večeru slovenskih viž v narečju, junija prihodnje leto!

Viže narečne slovenske pojo
naši ansambli naj mnog še let,
naj ne utihne naš pevski zaklad,
naj ga spoznava ves pisani svet.
Naša narečja so lepa zares,
Vedno med nami ostanejo naj,
V njih je pričaran že košček nebes,
Z njimi še lepši naš mali je raj !
(A. Gričnik, okt. 2010)

plakat večer slovenskih viž v narečju 2013

 

 

Povzetek vseh festivalov: http://www.radio-sora.si/vecer-slovenskih-viz-v-narecju
ARHIV: 2004, 2005, 2006, 2007 , 2008 , 2009, 2010, 2011, 2012