15. večer slovenskih viž v narečju

15. Večer slovenskih viž v narečju

petek 12. junij 2015 - Škofjeloški grad (atrij), Škofja Loka

 

Slovenski muzikantje so zmagovalci letošnjega 15. Večera slovenskih viž v narečju, Raubarji pa so zmagovalci občinstva! Raubarji so si prislužili tudi nagrado za najboljšo melodijo po mnenju strokovne komisije, ki jo je napisal član ansambla Blaž Jenkole, medtem ko je nagrado za najboljše besedilo prejela Barbara Gropajc za v notranjskem narečju napisan "Muj maj", v izvedbi tržaškega ansambla Ognjenih 7.

Ansambel Slovenski muzikantje je s skladbo v kraškem narečju "Naše d'brwte" prepričal strokovno žirijo in si prislužil nagrado in plaketo Škofje Loke za nastop v celoti. Vodja ansambla Igor Šink:

Igor Šink

Občinstvo so najbolj navdušili Raubarji iz Poljanske doline, ki so se tudi predstavilii v poljanskem narečju, s skladbo "ke se parjatli ukop naberema". Z nagrado občinstva so prejeli tudi prehodni leseni kip Vandrovčka, delo slikarja in kiparja Petra Jovanoviča. Miha Križnar:

Miha Križnar

Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija dodelila Blažu Jenkoletu, članu ansambla Raubarji in avtorju skladbe "Ke se parjatli ukop naberema", nagrado za najboljše narečno besedilo pa je prejela Barbara Gropajc za v notranjskem narečju, kakršnega govorijo v okolici Gročane na Krasu, napisano pesem "Muj maj", ki jo je zapel ansambel Ognjenih 7. Barbara Gropajc, članica in pevka ansambla Ognjenih 7, ki je za tekmovalno skladbo napisala tudi melodijo:

Barbara Gropajc

Prvič letos sta bili podeljeni tudi dve enakovredni nagradi Sklada Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije. Prejeli sta ju skladbi "Dons je an flet'n večer" (ans. Marcela IN) in "Muj maj" (ans. Ognjenih 7). Vodovnikovo nagrado je za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil prejel Bernard Miklavc.

Obiskovalci sinočnjega 15. Večera slovenskih viž v narečju so uživali v lepem ambientu in nastopih desetih tekmovalnih ansamblov, med njimi so škofjeloško območje, poleg Raubarjev, zastopali še Hozentregarji in Dor ma cajt, v revijalnem delu pa sta zaigrala ansambel Vikend in Fiškali. Prireditev so povezovale voditeljice Radia Sora Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternel, nastopajoči pa so v dar prejeli ročno izdelani srček - medeni kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov.

 

 

     

15. večer slovenskih viž v narečju
 

NASTOPAJOČI

 

IME ANSAMBLA NASLOV PESMI KRAJ NAREČJE  

Ansambel RAUBARJI KE SE UKOP NABEREMA Poljane Poljansko narečje  

Skupina HOZENTREGARJI PRJATU FRANCE Škofja Loka Gorenjsko narečje  

OGNJENIH 7 MUJ MAJ Zgonik, IT Notranjsko narečje  

KONTRABANT PO STARIJ CAJTIH ZADIŠIJ Mengeš Prekmursko narečje  

Ansambel DOR MA CAJT NA VESELIC' Selca Selško narečje  

EKS'TRA BAND VALČEK IN POLKO Moravče Dolenjsko narečje  

Ansambel JELEN MARIČKA SPOD GRIČKA Cerknica Dolenjsko narečje  

Ansambel Marcela IN DONS JE AN FLET'N VEČER Smlednik Gorenjsko narečje  

Ansambel KOLOVRAT ANČKA Ljubljana Dolenjsko narečje  

SLOVENSKI MUZIKANTJE NAŠE D'BRWTE Stahovica Kraško narečje  

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo:

 Andreja Čamernik 04 506 50 50 -  andreja@radio-sora.si  
Zdravko Geržina 041/616-603  -  gerzina.videoton@gmail.com

 

 
ARHIV: 2004, 2005, 2006, 2007 , 2008 , 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014