8. Večer slovenskih viž v narečju

8. Večer Slovenskih viž v narečju je uspešno pod streho

V nabito polni športni dvorani se je predstavilo deset ansamblov z desetimi novimi narečnimi vižami in skladbami po lastnem izboru.

Nastopili so: Modri val, Notranjci, ans. Roka Žlindre, Poljanski koledniki, Vasovalci, Mladi upi, Krajcarji, Trio Šubic, Zarja in Jani ter Franci Pirš z ansamblom. Gostje večera pa so bili Štajerskih 7 in gledališka skupina Uržah iz Gorenje vasi.

Nastopajoči:

- JANI IN FRANCI PIRŠ Z ANSAMBLOM - TAK' JE MED BRATI
- KRAJCARJI - DEBJELA ČEČA
- MLADI UPI - KO SAUNCE NAD BUČUM PUSIJE
- MODRI VAL - POLKA MEDIŽIJA
- NOTRANJCI - PR' MEN' JE USE NA GLAVA
- POLJANSKI KOLEDNIKI - KOJNIČKI BOJA SPJET
- ROK ŽLINDRA - CAJTI ZDEJ REJS ČUDNI SA
- TRIO ŠUBIC - NA LONTRG
- VASOVALCI - NI VEČ PRELA
- ZARJA - NAŠ TOPU DOM


Predsednik strokovne komisije je bil Tomaž Tozon, glasbeni producent in dolgoletni član Slovenskega okteta in kvarteta Do, glasbo so poleg njega ocenjevali Vinko Rojc, starosta slovenskih tonskih mojstrov narodno zabavne glasbe, predstavnik Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov - Zavoda IPF Igor Kulašič, predstavnik Združenja SAZAS – Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije Jože Skubic in glasbeni urednik pri Založbi Vox, ki je izdala festivalsko zgoščenko Rok Švab. Primernost narečnih besedil je ocenjevala Francka Benedik raziskovalna sodelavka na dialektološki sekciji inštituta za slovenski jezik pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, dokončen izbor najboljšega novega narečnega besedila pa sta naredila skupaj z znanim slovenskim pesnikom in igralcem Tonetom Kuntnerjem.

Nagrado za najlepše NOVO NAREČNO BESEDILO po izboru strokovne komisije je prejela Nataša Klinc Vybiralik za skladbo Cajti zdej rejs čudni sa. Nagrado v vrednosti 600 evrov bruto, poklanja SAZAS, Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije.

Nagrado za najboljšo MELODIJO po izboru strokovne komisije je prejel Jože Umek za skladbo Ni več prela, v izvedbi Vasovalcev. Nagrado v vrednosti 600 evrov bruto, poklanja ZAVOD IPF.

3. nagrado strokovne komisije za izvedbo v vrednosti 500 evrov bruto, poklanja v obliki snemalnih ur Studio Krajnik iz Škofje Loke ansamblu Trio Šubic.

2. nagrada strokovne komisije za izvedbo je vredna 600 evrov bruto, ki je šla v roke. Poklanja jo NAMA d.d. Ljubljana, ki letos praznuje 40 letnico. Prejel jo je ansambel Roka Žlindre.

1. nagrada strokovne komisije za izvedbo v vrednosti 1.000 evrov bruto , pa gre v roke ansambla Modri val . Nagrado v obliki snemalnih ur poklanja Založba Zlati zvoki .

Največ glasov očinstva pa je prejel ansambel Roka Žlindre, ter avtorja besedila Nataša Klinc Vybiralik in glasbe Rok Žlindra. Denarno nagrado v vrednosti 1000 evrov poklanja občina Škofja Loka, ki je prevzela tudi generalno pokroviteljstvo nad festivalom. Ansambel dobi tudi prehoden pokal, našega vandrovčka, leseno skulpturo, delo kiparja Petra Jovanoviča iz Žetine.

Zanimivost festivala je nedvomna ta, da smo poslušali kar osem polk in le dva valčka in da je bila razlika pri nagradi občinstva med prvo in tretje uvrščenim le pet glasov.

Vsi ansambli so v dar prejeli ročno izdelani Dražgoški kruhek , zaščitni znak festivala izpod rok umetnice Cirile Šmid.

Na dan festivala je pri Založbi Vox izšla tudi festivalska zgoščenka, katero še vedno lahko kupite na radiu Sora (info 04 / 506 50 50) .

Generalna pokrovitelja festivala sta bila Občina Škofja Loka in Jurčič Transport, ki je obiskovalcem omogočil prost vstop na festival.

 

 

 


Prireditev so velikodušno podprli:

OBČINA ŠKOFJA LOKA - generalni pokrovitelj
JURČIČ TRANSPORT - pokrovitelj vstopnine

Glavni pokrovitelji:
     

 

Pokrovitelji :

KRKA, DSKB, NAMA, ALPLES, OPTIKA KRMELJK, MARMOR, STEKLARSTVO FERLAN, KNAUF INSOLATION, OPTIKA KRMELJ, ORODJARSTVO BERGANT, LABORATORIJ LOTRIČ, SEBBRI
Jelovica, Mebor, mesarstvo Selak, Kmetijski center Lah, KGZ Škofja Loka, Termopol

Nagrade so prispevali:

občina Škofja Loka, SAZAS, Založba Igor in Zlati zvoki, Nama, studio Krajnik in zavod IPF