Dve tretjini novih evropskih poslancev iz Gorenjske

datum objaveObjavljeno / 10.06.2024 14:05

Dve tretjini novih evropskih poslancev iz Gorenjske

Referendumska in volilna nedelja je za nami - znani so še vedno delni in neuradni rezultati, ki pa kažejo, da bosta med izvoljenimi evropskimi poslanci kar dve tretjini Gorenjcev! Devet poslanskih sedežev, ki v Evropskem parlamentu po novem pripadajo Sloveniji, si je na nedeljskih volitvah razdelilo pet strank. Po delnih in še vedno neuradnih podatkih državne volilne komisije bodo Slovenijo zastopali Romana Tomc, dr. Milan Zver, mag. Branko Grims in Zala Tomašič iz SDS, Irena Joveva in Marjan Šarec iz Svobode, Vladimir Prebilič iz stranke Vesna, Matjaž Nemec iz SD in Matej Tonin iz NSi. Vseh devet se je v Evropski parlament uvrstilo s preferenčnimi glasovi, Zala Tomašič, ki prihaja iz Škofje Loke, pa je z 28-imi leti tudi najmlajša slovenska predstavnica. Štiri sedeže bo tako po novem imela SDS, dva Svoboda, po enega pa Vesna, Socialni demokrati in Nova Slovenija.

SDS je na volitvah v Evropski parlament osvojila največ glasov v vseh osmih volilnih enotah in zmagala tudi v večini volilnih okrajev, medtem ko je bila lista Svobode v vseh osmih volilnih enotah druga.

Volilna udeležba je bila tokrat visoka, kar 41,35 odstotkov volilnih upravičencev je odšlo na volišča, najvišja pa je bila v drugem škofjeloškem volilnem okraju; v obeh dolinah in v Žireh je svoj glas oddalo kar 52,35 odstotkov volilk in volilcev. V volilnem okraju Škofja Loka 2 je SDS dobila kar dobrih 42 odstotkov glasov, Svoboda slabih 13, SLS na 3. mestu slabih 12 odstotkov, NSi pa nekaj malega čez 9 odstotkov.

V prvem škofjeloškem okraju je bila volilna udeležba še vedno višja od slovenskega povprečja, 48,31-odstotna. SDS je dobila skoraj 34 odstotkov vseh glasov, Svoboda na drugem mestu dobrih 19, na 3. mestu v škofjeloški občini pa je pristala Vesna z dobrimi 11-imi odstotki glasov.

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE