Letošnji Jenkov nagrajenec je Brane Mozetič; podelitve v Kranju ne bo!

datum objaveObjavljeno / 27.10.2020 14:20

Letošnji Jenkov nagrajenec je Brane Mozetič; podelitve v Kranju ne bo!

Letošnji Jenkov nagrajenec je Brane Mozetič! Jenkovo nagrado, stanovsko nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, bo prejel za pesniško zbirko "Sanje v drugem jeziku".

Jenkovo nagrado bi morali podeliti drevi v Kranju, ob zaključku tradicionalnih Jenkovih dni, ki jih skupaj pripravljata društvo slovenskih pisateljev ter društvo Šmonca iz Mavčič, ob podpori kranjske občine. Letos so Jenkovi dnevi, ki bi morali potekati od 18. oktobra do danes, zaradi znanih zdravstvenih razmer odpadli, Jenkovo nagrado pa bodo podelili takoj, ko bo zbiranje ljudi spet mogoče.

Brane Mozetič je ob letošnji nagradi zapisal: "Zbirka mi je pomenila vstop v krog prijateljev, s katerimi sem literarno živel in ki jih ni več. Oživil sem jih skozi sanje, da bi mi pomagali preživeti. Nastajala je v nekakšnem polbudnem stanju. In boleče. Sprva je imela naslov Sanje z mrtvimi, toda kasneje sem pesmim dodajal sanje z živimi, in slednjič vse prepletel v svet, iz katerega je smrt dobesedno izginila. Verjetno tudi bolečina, da je ostal vitalizem nekega drugega jezika. Ki ga razumemo, ali pa tudi ne.

In ne nazadnje, to nagrado prenašam tudi celotni slovenski LGBT literaturi in bralstvu, tako mi je v krvi ... in drugače ne gre."

Slovenski pesnik in pripovednik Simon Jenko, po katerem se nagrada tudi imenuje, se je rodil na današnji dan, tj. 27. oktobra, pred 185-imi leti na Podreči.

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE