Prihodnji teden se začenjajo letošnji Jenkovi dnevi!

datum objaveObjavljeno / 09.10.2019 14:20

Prihodnji teden se začenjajo Jenkovi dnevi! Letošnji bodo še posebej vsebinsko bogati, saj mineva 150 let od smrti pesnika Simona Jenka. Letošnje Jenkove dneve bosta uokvirjala dva datuma, ki sta prav tako povezana s pesnikom; začeli se bodo na dan Jenkove smrti, 18. oktobra, zaključili pa na njegov rojstni dan, 27. oktobra. Vrhunec bo tudi letos podelitev Jenkovih nagrad. Kot pravi predsednik društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, ima nagrada:


posnetek 112 KBZa Jenkovo nagrado so letos nominirani Nina Dragičević, Sergej Harlamov, Franci Novak, Zoran Pevec in Kaja Teržan. Nagrado bodo letos ponovno podelili v Kranju, v Prešernovem gledališču. Tudi sicer bo kranjska občina osrednje prizorišče letošnjih Jenkovih dni, pravi direktor zavoda za turizem in kulturo Tomaž Štefe, saj si v zavodu prizadevajo::


posnetek 116 KBVeliko vlogo pri ohranjanju spomina na pesnika Sorškega polja pa ima kulturno društvo Simona Jenka - Šmonca iz Mavčič. Predsednik društva Rudi Zevnik.


posnetek 75 KBObnovili so Jenkov spomenik na Podreči, vsako leto gostili nominirance za Jenkovo nagrado, letos, ob 150-letnici pesnikove smrti, pa bodo obiskovalce prvič popeljali tudi po Poti jeprškega učitelja, ki so jo zasnovali prav v Šmonci. Pohod in kasnejša spominska slovesnost na Podreči bosta v nedeljo, 20. oktobra, Jenkovi dnevi pa se začenjajo prav na obletnico njegove smrti, naslednji petek, ko se bodo pesniku poklonili v Prešernovem gaju v Kranju, sledila pa bo okrogla miza o vplivu okolja na ustvarjanje poezije in proze. Jenkovo nagrado bodo v Prešernovem gledališču podlelili 24. oktobra zvečer.

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE
Anketa

Glasujte za novo Najboljšo domačo!

Anketa

Glasujte za novo Sorino izbranko!