Vlada bo z več ukrepi blažila posledice epidemije tako za državljane kot podjetja!

datum objaveObjavljeno / 24.03.2020 14:20

Vlada bo z več ukrepi blažila posledice epidemije tako za državljane kot podjetja! Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša, so določili smernice in ukrepe:


posnetek 106 KBV prvi vrsti je izpostavil ukrepe za ohranjanje delovnih mest:


posnetek 332 KBZakonsko bodo določili tudi sistem nagrajevanja vseh zaposlenih v kritičnih dejavnostih za čas epidemije; ti bodo prejeli od 10 do 200 odstotkov dodatka na osnovno plačo. Ukrepi se nanašajo tudi na izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej za upokojence z nizkimi pokojninami, ki so tudi največja tarča korona-epidemije:


posnetek 68 KBSolidarnostni dodatek bodo prejeli vsi upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od 700 evrov, znesek pa bo izplačan do 15. aprila. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino do 500 evrov, bodo prejeli 300 evrov dodatka, tisti, ki prejemajo med 500 in 600 evri pokojnine, bodo prejeli 230 evrov, tisti, ki imajo pokojnino med 600 in 700 evri, pa 130 evrov.

Starši, ki so doma zaradi varstva otrok, bodo izenačeni z delavci na čakanju, delavcu, ki izgubi službo, pa avtomatično, od prvega dne dalje, pripade nadomestilo za brezposelnost.

Vrsta ukrepov pripravljajo tudi za pomoč samozaposlenim, med njimi je tudi temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače.

Celoten sveženj ukrepov je ocenjen na okoli dve milijardi evrov. Več o napovedanih ukrepih pa v naši oddaji Lokalno - aktualno ob pol štirih popoldan

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE
Najboljša domača

Glasujte za novo Najboljšo domačo!

Sorina izbranka

Glasujte za novo Sorino izbranko!