Vrsta novih ukrepov za rdeče statistične regije

datum objaveObjavljeno / 15.10.2020 14:30

Vlada je sprejela nove ukrepe za zamejitev širjenja koronavirusa, ki začnejo veljati ob polnoči. Pristojni so Slovenijo razdelili na rdeče oz. oranžno obarvane statistične regije. Razvrščanje regij v rdečo ali oranžno skupino bodo presojali vsaj enkrat na teden.

V rdečih regijah, med katere sodi tudi Gorenjska, velja že od jutri splošna prepoved zbiranja ljudi. Prepovedane so tudi prireditve, shodi, organizacije porok. Izjema je, če ima prireditelj že izdano posamično dovoljenje NIJZ-ja.

V rdečih statističnih regijah so prepovedana vsa druženja, ne zgolj na javnih mestih. Omejuje se tudi gibanje ljudi glede na statistične regije, pri čemer velja 11 izjem, podobnih tistim, ki smo jih ob omejevanju na občine imeli že spomladi: prihod na delo in odhod z njega; opravljanje gospodarske kmetijske ali gozdarske dejavnosti; varovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega ali oskrba družinskega člana, dostop do lekarn ali zdravstvenih storitev, če ste lastnik premoženja ali pa za koriščenje bonov. Tisti, ki ima na današnji dan rezervacijo za koriščenje turističnega bona, jo bo lahko izkoristil tudi zunaj regije.

Med napovedanimi ukrepi v t. i. rdečih regijah je obvezna tudi uporaba obrazne maske na prostem. Maska na prostem ne bo potrebna le ob individualni športni dejavnosti na prostem (npr. kolesarjenju).

Sprejeli so tudi odlok o omejitvi ponujanja blaga in storitev. V rdečih conah bo dejavnost fitnes centrov in gostinskih obratov prepovedana. Izjema so gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli ali kampi - ti bodo lahko za mizami gostom postregli, a le tistim ljudem, ki so nastanjeni v omenjenih obratih. Dovoljena pa bo dostava hrane in pijače, prav tako ostaja dovoljen prevzem hrane na sami lokaciji. V frizerskih in kozmetičnih salonih pa bo lahko le po ena stranka.

ARHIV
Prelistajte arhiv Radia Sora
ISKANJE